torsdag 3. juni 2010

Israels omdømme

Staten Israel har en av verdens fremste militære styrker. Få, om noen militære organisasjoner, har mer erfaring med moderne krigføring enn det Israels væpnede avdelinger har.

Det er diametralt ulike oppfatninger rundt de folkerettslige sidene av aksjonene mot båtkonvoiene tidligere i uken. Hvem som har rett er underordnet poenget i denne bloggen; Israels tilsynelatende manglende holdning til omdømmebygging i verdensopinionen. Det er få, om noen, andre demokratiske land som ville iverksatt en militær aksjon i internasjonalt farvann, som man vet ville skape slike reaksjoner rundt om i verden. Og mange omdømme-eksperter har allerede vært ute og fortalt hvor ødeleggende aksjonen har vært for Israels omdømme.

Omdømme handler imidlertid om mer enn det å være godt likt, det handler om å være respektert. I en situasjon hvor noen opplever å ha fiender rundt seg på alle kanter, så er det å bli sett av sine nærmeste, viktigere enn det å bli likt av nasjoner på den andre siden av kloden.

Den internasjonale erkjennelsen av Israels militære kapasitet, og villigheten til å bruke den kompromissløst, er også omdømmebygging. Ikke koselig, kortsiktig, enkelt å velge omdømmebygging, men langsiktig og strategisk omdømmebygging. Og som med alt annet som gjelder Israel; hver av oss kan like eller mislike det også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar