onsdag 6. oktober 2010

Tamt budsjett, tammere journalister

Statsbudsjettet for 2011 ble lagt frem i går, og det mest overraskende med budsjettet er hvor lite overraskende det i realiteten er. I så lang tid har finansministeren brukt spalteplass i mediene for å snakke om innstramminger, at budsjettet nærmest fremstår som ekspansivt. Snakk om bortkastede spaltemeter!!

Samtidig blir det veldig tydelig at finansministeren ikke har benyttet muligheten som en flertallsregjering har til å stake ut en tydelig politisk kurs. Ja, man får inntrykk av at det nærmest er de endringsrestriktive byråkratene i finansdepartementet har tatt styringen på budsjettet. Det er få tydelige initiativ til å håndtere den største utfordringen Norge står overfor: Trygdeutbetalinger.

For selv om staten ikke bruker oljepengene direkte, så er de indirekte inntektene fra oljevirksomheten formidabel, gjennom inntektsskatten fra bedrifter og skatteytere som direkte eller indirekte jobber med offshorerelatert virksomhet. Og når oljevirksomheten forsvinner, så er det ikke bare oljeinntektene som forsvinner, tusenvis av nordmenn vil bli arbeidsledige, og heve arbeidsledighetstrygd og uføretrygd som det ikke finnes noen annen fastlandsvirksomhet til å finansiere. Velferdsordningene i Norge er så gode at de ikke stimulerer til verdiskapning og fremtidsrettet virksomhet. De er rett og slett ikke bærekraftige. Det er dessverre ingen visjoner omkring dette i statsbudsjettet.

Dagens medieomtaler av budsjettet må være en seier for finansministeren. Selv Trygve Hegnar budsjettkommentar i Finansavisen fremstår som tannløs og tam. Alt er på det jevne. Mediene fokus er på dagens og morgendagens nyheter. Og vi vil ha det godt i morgen og dagen deretter også. Ja, sannsynligvis i 2011. Og da er det vel ikke noen grunn for noen medier å se så mye lengre frem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar