onsdag 30. mars 2011

Medienes håndtering av Birkedal-saken

Nytt kapittel om Birkedalsaken og Siv Jensens strutsetilnærming i håndteringen av saken.

Det er fra bransjen selv kommet berettiget kritikk mot medienes håndtering av saken, med Aftenposten som den fremste målbærer. Og det er bra at pressen selv reagerer, for redaktørene i VG og Dagblad ikke klart å løfte hodet fra blodsporet de har fulgt. Birkedalsaken og Frp-ledelses-saken er i realiteten to forskjellige saker.

Trond Birkedal sitter uten talerett i Stavanger fengsel og heldigvis for det. Han har opplevd en offentlig henrettelse i VG og Dagbladet. Landets tabloidaviser har i denne saken utpekt seg selv til både dommer og bøddel, og har på sin vei tråkket over skjebnene til en rekke ungdommer. Denne saken viser at behovet for en presseombudsmann er overmodent. Noen må holde redaktørene i ørene. Det holder ikke med erfaringsmøter i redaksjonene i etterkant av saken, og hvor er egentlig erfaringene som pressen trakk etter Tønnesaken??

Samtidig har avisene fulgt opp ledelsen i Fremskrittspartiet manglende håndtering av saken på en meget offensiv måte. Med Siv Jensen i spissen, har partiet falt ned i hver eneste fallgrube man kan finne i dårlig krisekommunikasjon. Og avisene viser et bilde av presset toppolitiker som opptrer mer som en fornærmet skolepike enn en fremtidig statsministerkandidat. Hvem vil egentlig ha et slikt menneske som statsminister, selv om man er enig med partiets politikk?

Men kampanjejournalistikkens regi er slik at redaktørene gjerne vil vise effekten av jobben de har gjort, ved å gjøre en spørreundersøkelse om tilliten til de som har vært i medienes søkelys. Infact har gjort en undersøkelse for VG som viser at bare 2% prosent av FrPs velgere ønsker å bytte ut Siv Jensen som leder - det er sannsynligvis betydelig flere som vanligvis vil bytte henne ut. Med andre ord helbom for kampanjejournalistikken til VG og Dagbladet!

Denne helbommen er sannsynligvis mer spennende å snakke om for redaktørene på møtene sine, og de slipper derfor å bruke så mye tid på skjebnene til alle dem de har knust rundt omkring i Norge i sakens anledning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar