torsdag 28. juli 2011

Medielærdom etter terrorangrepet

Regjeringen, har sammen med de øvrige partiene på Stortinget, varslet en evaluering etter terrorhandlingene i Oslo og Utøya. En tilsvarende evaluering bør også mediene gjennomføre. Snarest!

Redaktørene, evt. styrene, for NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten og TV2 bør engasjere et uavhengig utvalg som skal granske medienes dekning av saken. Dersom mediene ikke selv evner å gjøre dette, så må dessverre kulturministeren på banen! For en slik nasjonal evaluering er nødvendig for at norske medier skal dra lærdom av det som er gjort.

Enhver kommunikasjonsekspert kan fortelle at det viktigste i en sak ikke er det som blir skrevet, men det som blir husket. Hvilke inntrykk sitter målgruppene/leserne-seerne igjen med. Det vi gjerne omtaler som etterlatt budskap. Det handler med andre ord ikke om hver enkelt innslag eller artikkel, men om summen av disse.

Terrorhandlingene kom like bardus på mediene som resten av landet. Det er nedlagt utrolig mye godt arbeid i redaksjonene, og dette har vært en viktig bidragsyter til den nasjonale mobiliseringen av samhold og sorg. Evt. hat og lynsjestemning har ikke fått plass! Samtidig har mediene opptrått veldig forutsigbart i deler av dekningen, på områder hvor nytekning og er mer strategisk perspektiv kanskje ville gitt andre historier og annen fokusering/ vektlegging.

Her er det mange områder et Medieutvalg bør gå nærmere inn på. Samtidig bør et utvalg komme med forslag til endring og forbedringer. Det kan for eksempel være behov for å etablere et krigs- og kriseforum for norske redaktører, som nettopp skal ha et rådgivende funksjon i forhold til de etterlatte inntrykkene som mediene skaper, der det er behov for strategisk nytenking.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar