tirsdag 28. september 2010

Til Valhall, med forsvarsledelsen i spissen

Norske soldater i Afghanistan lever under en konstant trussel om vold, skade og død. Deres viktigste virkemiddel for å ikke bare å overleve, men leve under et slikt press, er en ekstrem grad av lojalitet til sine medsoldater, den avdelingen de tilhører og det oppdraget de er satt til å løse.

Men det er en kamp som er vanskelig å kjempe i fra Afghanistan, og det er kampen mot VGs forsider. I dagens VG fremkommer det uttalelser som isolert sett ikke hører hjemme i en norsk avdeling. Men som de fleste som har opplevd VGs forsider på nært hold, så er det sjelden forsiden har noen sammenheng virkeligheten, i beste fall viser den fragmenter av den.

Da blir det uforståelig at Forsvarsledelsen til de grader velger å danse etter tonene til VGs desk. Det er forskjell på umoral, som er den valsen VG har spilt opp til, og umodenhet, som de isolerte uttalelsene bærer preg av. Gjennom forsvarssjefen og forsvarsministerens reaksjon, så har VG fått bekreftet umoralen, og gjort saken til et problem for Forsvaret.

Norske soldater i utenlandstjeneste har alltid vært kjent for en meget høy moral, og nesten alle episoder hvor brudd på ROE (Rules of engagement) har blitt kjent, er blitt slått hardt ned på med repatriering (permanent hjemsendelse) av soldatene som ikke har vist seg å holde den standarden som kreves.

Det er derfor skuffende å oppleve en Forsvarsledelse som i stede for å ta troppene i forsvar, og løser saken innenfor egne rekker, gir en kollektiv refs av hele avdelingen som nå Forsvarer landets farger i Afghanistan.

Norrøne symboler og begreper er vår nasjonalkulturelle plattform, som nesten alle nordmenn som opererer i utlandet har et bevisst og stolt forhold til. Det er helt normalt, og har ingen naturlig link til nazisme, slik VG legger opp til. Hvis du da ikke er skrivebordsgeneral og velger å ikke kjempe for dine soldaters omdømme mot desken i landets største avis. Umodenheten står kanskje soldatene i Telemark bataljon for, men umoralen kommer først til syne når man nærmer seg den politiske ledelsen i Forsvaret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar