torsdag 8. september 2011

Hvis alle jobbet som bønder, ville Norge vært et rikere land.

Det er populært å mobbe bønder, og Finansavisens Trygve Hegnar har gjort det til en av sine kjernesaker. Etter å ha tilbragt noen timer i åkerkanten, både tidlig og seint, på jakt etter duer, har jeg reflektert over bondens arbeidsform, og må erkjenne at mer iherdige og lojale arbeidere enn bønder må man lete lenge etter!

Hadde alle Hegnars lesere hatt flere medarbeidere, som tilnærmet seg jobben sin slik en bonde gjør, ville verdiskapningen i norsk næringsliv vært betydelig større !

For hvordan er bonden som arbeider?
  • En bonde har en fleksibel tilnæring til sine arbeidsoppgaver, og gjør det som må gjøres, uten å se til sin egen arbeidsinstruks. Hun er gartner, bilmekanikere, jordmor, bedriftsleder og vaskehjelp, alt avhengig av hva som må gjøres.
  • En bonde venter ikke på ledelse fra andre, men løser alle oppgaver selvstendig. En bonde evaluerer situasjonen fortløpende og hun tar de initiativ som må gjøres for å få jobben gjort.
  • En bonde har en positiv holdning til arbeidstid, og avslutter ikke dagen før jobben som MÅ gjøres, er gjort. Uavhengig av både tariffavtaler og facetime.
  • En bonde skjønner sammenhengen mellom egen innsats og virksomhetens verdiskapning. Hun lever tross alt av det som produseres på gården. Og det gjør at valgene hun gjør, alltid er til virksomhetens beste. 
  • En bonde identifiserer seg med jobben sin - ja, ER jobben sin. Og har en iboende forståelse for virksomhetens verdier og misjon. 
Så neste gang Trygve Hegnar harslerer med bondestanden, kan han reflektere over hvor mange av sine egne medarbeidere har en slik holdning til jobben de gjør for ham. Og hvor mye mer han og andre bedriftseiere ville tjent, hvis alle kunnskapsmedarbeiderne deres jobbet som en bonde!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar