fredag 16. september 2011

Perspektiv løs LO-kritikk mot Hagen

LO er forbanna på Hagen, fordi Orkla nå skal selge ut noen av indrefiletene innen for norsk industri. At Hagen, som tidligere kjøpmann, er kapitalist og ikke industribygger, bør ikke overraske noen. Men kritikken fra LO er feilslått og perspektivløs. Et salg av de norske industribedriftene til utenlandske eiere vil være en stor fordel for Norge, og norske arbeidsplasser. Resonnementet er som følger:

Hvis vi går ut i fra at industribedriftene som Orkla nå skal selge, er internasjonalt konkurransedyktige, vil de nye eierne fortsette og investere i driften. Dermed vil verdiskapningen i selskapene opprettholdes, og arbeidsplassene vil både trygges og videreutvikles.

Dersom disse industriselskapene IKKE er internasjonal konkurransedyktig, så vil driften, før eller siden, bli lagt ned i Norge, uavhengig av hvem som eier dem. MEN. Hvis det var Orkla som eide selskapene hvis de ble lagt ned, så vil kapitalen som er investert i selskapene gå tapt.Når selskapene nå selges, frigjøres kapital som Orkla enten kan overføre til sine eiere, slik de gjorde denne uken, eller selskapet kan investeres i ny verdiskapning.

Siden både eierne av Orkla og Orkla har en høyere tilbøyelighet til å investere kapitalen i andre norske virksomheter, enn det utenlandske investorer har, så blir resultatet av Orklas salg, at norske virksomheter tilføres mer risikovillig egenkapital. Dette vil komme både store og små industrivirksomheter i Norge til gode!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar