fredag 11. februar 2011

Syv år og snart dronning

HKH Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 7 år i dag. Og det er nesten uvirkelig at kongerikets ledelse en dag skal ligge på hennes skuldre. Med en jevnaldrende i huset, så vet man at hverdagene til en 6-7 åring heldigvis er fylt av lek og moro, og lite alvor.

Rasjonelt sett er de fleste nordmenn republikanere, men er samtidig emosjonelt monarkister. Og når det kommer til viktige valg i livet, holder det ikke bare å tenke med hjernen.

Men det finnes også rasjonelle grunner for å være royalist. Forhåpentligvis vil det ta over 50 år til dagens bursdagsbarn sitter på den norske tronen, og hun vil i realiteten gå i lære for å fylle denne rollen i hele denne perioden. Den fremtidige dronningen må verken finansiere et parti, opponere for å komme i posisjon, stikke seg frem i nominasjonsprosesser eller drive valgkamp som splitter folket.

I debatten om monarki eller republikk så blir det stadig vekk trukket frem at et kongehus er lite demokratisk, men man glemmer da at det norske kongehuset, i motsetning til de fleste andre kongehus i Europa er et demokratisk valgt monarki (Selv om de som i sin tid stemte på monarki nå er en del av historien). Men kongehuset er av en betydelig nyere dato enn Grunnloven vår. Gjennom Stortingsvalget hvert fjerde år er også monarkiet på valg, og det norske folk har da mulighet til å endre styreformen hvis de vil. Det norske folk vet hvem som blir den neste kongen i landet, og ved å velge monarki som styrefom, så velger folket i realiteten sin egen konge.

Det norske kongehuset inngår også i et uformelt, europisk maktnettverk som mangler sidestykke ellers i verden. Er det et eneste argument mot kongefamiliens borgelige ekteskap, så er det nettopp at grenene i dette nettverket blir stadig tynnere og tynnere.

Å dra inn et slikt resonnement på en syv års dag kan oppleves som litt søkt. Men i et historisk perspektiv, så er det ikke SÅ lenge til hun sitter på tronen. Som kjent så flyr jo tiden når man har det gøy. Deres kongelig høyhet - jeg håper dagen har vært helt Konge!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar