mandag 21. februar 2011

SIM-kortets dager kan være talt - det neste blir signalmegler

Hva skjer når mobiltelefonen blir operatør- og aksessteknologi uavhengig?

Du ringer aldri til en telefon eller et telefonnummer. Det er personen som eier telefonen du ønsker å kontakte. Dette er naturligvis en selvfølge, men så lenge telefonen styres av et SIM-kort, så er har mobiloperatøren monopol på å formidle kontakt til deg, så lenge du ikke har med deg flere mobiltelefoner.

Nå er de første telefonene kommet med flere SIM-kort, og som dermed operer på flere mobiloperatørnett samtidig. Og med det er det slutt på mobiloperatørens monopolsituasjon. Både Telenor og NetCom kan formidle samtalen mellom deg og den du søker, og spørsmålet er hvilke nett du skal velge. (Enn så lenge vil du måtte ringe to tlf nr samtidig, men dette takler de fleste telefoner allerede i dag!) Konsekvensene for netteierne blir dramatiske!

Ser vi litt lengre frem, så kommer det telefoner som kan operere på fem-seks nett samtidig. På et eller annet tidspunkt vil mobiloperatørene skjønne at det ikke nytter å styre samtalene via SIM-kortet, og telefonen vil kanskje bli identifisert med IMEI-nummeret i stede for. Mobilnettet går fra å være et monopol til å bli en commodity, hvor pris, kapasitet og signalkvalitet blir utslagsgivende. Legger man til at telefonen samtidig kan operere via trådløse bredbånd, med en sømløs overgang fra mobilkommunikasjon til IP-telefoni, så er anarkiet komplett.

Men midt opp i dette kaoset vil det kunne vokse opp en ny storindustri. Signalmeglerne, som automatisk å fikse det beste og billigste kontakten mellom deg og den du vil snakke med, uavhengig av operatørnett og aksessteknologi. Du blir ikke lengre kunde hos en mobiloperatør, men hos en signalmegler, som får en ørliten megleravanse pr samtale. Men trafikkmengden vil gjøre at omsetningen til disse signalmeglerne vil kunne bli astronomiske.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar