onsdag 10. februar 2010

Hvem må til slutt spise Fremskrittspartiet kameler

Det eneste troverdige regjeringsalternativet til den sittende koalisjonen er et fremtidig samarbeid mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Etter et svært mislykket forsøk før siste valg, har nå Fremskrittspartiet tatt opp igjen tråden. Fremskrittspartiets fremste tillitsvalgte ønsker å starte dette samarbeidet, med å gjøre Høyre til et kamelspisende parti. I går lanserte partiet en liste over kjernesaker som de ikke vil fire på i et samarbeid - så her må Høyre spise kameler, heter det.

Politikk kalles den umuliges kunst, og det kan hende dette er motivet bak Fremskrittspartiet utspill. Thinking Strategicly, heter en hendig liten bok, som har vært pensum på blant annet siviløkonomstudiet, og gir en enkel innføring i såkalt spillteori - altså: Hvordan maksimere sannsynligheten for å oppnå det du ønsker, gjennom egne handlinger og predikasjon av motstandernes handlinger. I et slikt perspektiv, fremstår Fremskrittspartiet kamelmeny til Høyre som mindre strategisk, og gjør i realiteten kun ting vanskeligere for Fremskrittspartiets selv. Høyre har ingen foreløpig ingen prestisje i saken. Gjennom lanseringen av kjernesak-listen risikerer nå Fremskrittspartiet å måtte spise i seg noe av sin egen kamelmeny, i prosessen for å få på plass et handlekraftig samarbeid med Høyre.

Fremskrittspartiet har gjennom 80 og 90 tallet hatt noen særdeles dyktige strateger blant sine ledere, men hatt en litt utilgjengelig politikk. Nå er politikken blitt spiselig for folk flest, men partiets ledelse fremstår nå som særdeles lite strategisk dyktig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar