torsdag 17. desember 2009

Dobbelmoral, dobbelbeskatning eller doble fustasjopphengsoppkoblinger

Revejakten i England er heldigvis blitt forbudt - heldigvis for reven - men uheldigvis for alle de andre dyrene som nå predateres av en voksende revestamme på de britiske øyer. Her på berget har ikke denne jakttradisjonen aldri fått noe særlig gjennomslag, utenom blant norske redaktører og nyhetsledere. Når de først lukter blod, har selv et halsende kobbel av beagles mye å lære.

For andre gang på kort tid må jeg ta Thorbjørn Jagland i forsvar, fordi et samlet pressekorps ikke har maktet å gi et balansert bilde av skattesituasjonen for vår permitterte Stortingspresident.

Man betaler skatt til Norge, fordi man parallelt nyter godt av godene (!) det norske samfunn yter. Bor man tilstrekkelig lenge utenfor landets grenser kan man få ulike former for skattefritak, fordi man ikke belaster samfunnet på samme måte. Bor man midlertidig utenfor landets grenser tilstrekkelig lenge nok, får man såkalt sjømannsskatt, dvs. at man slipper kommuneskatten og betaler kun trygdeavgiftene - statsskatten. Melder man flytting ut av Norge, og tilfredsstiller kravet om å oppholde seg utenfor landets grenser mer enn seksmåneder i året, så betaler man man skatt til det landet man har flyttet til. Er du diplomat så gjelder det særregler.

At Jagland nå slipper å betale skatt til Norge, forutsetter at han tilfredsstiller disse kravene, og at Norge overholder internasjonale konvensjoner knyttet borgere som har den type stillinger. Om han tjener 200 000 eller 2 000 000 er saken uvedkommende. (selv om man kan mene noe om å betale Jagland så mye for å bekle en stilling...)

Siden alle mener at det må betales skatt - så er det vanskelig å hevde at det er noe spesiell dobbeltmoral i saken. Hvis Jagland beskattes i Norge, i tillegg til Europarådets egen beskatning, så blir det dobbelbeskatning - noe alle er enig er en uting og internasjonale skattekonvensjoner nettopp går ut på å forhindre. Da gjenstår bare at omfanget saken har fått, koker ned til å handle om en parallell til de meningsløse, doble fustasjopphengsoppkoblingene. Det kan hende det blir godt for nyhetredaktørene at det snart er jul, og tid for ettertanke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar