fredag 18. desember 2009

Der hvor gresset er grønnere...

Å jukse på eksamen er blitt vanskeligere - ja, mang en næringslivstopp bør kanskje være litt bekymret i forhold til teknologien som blant annet BI nå har tatt i bruk får å avdekke avskrifter fra andre kilder. Analyseverktøyet sammenligner en innlevering med alle mulige publiserte tekster og artikler, og gir en prosentvis score på hvor mye av oppgaven som er avskrift - alt over 10 prosent må undersøkes nærmere av sensor. Foreløpig blir teknologien bare brukt på nye innleveringer, men et historisk søk på tidligere innleverte diplom- og fagoppgaver ville sikkert kunne gitt noen interessante funn.

Tvilsom avskrift fra utenlandske kilder er imidlertid ikke noe som er forbeholdt studenter. Særlig for nettaviser, hvor brukerne forventer en nærmest kontinuerlig oppdatering på alle slags nyheter kan det være fristende å kopiere saker fra utenlandske medier, ikle saken en norsk profil, og publisere det som eget stoff. Dette kan være en av grunnene til at personer som er spesielt interessert i et område gjerne velger å følge internasjonale nettsteder i stede for norske. Foreløpig er dette knyttet til særemner, men internetts oppbygging, gjør det stadig enklere å lage sin egen personifiserte "nettavis", med nyhetsfeeder fra internasjonale nettsteder.

Og de gangene norske journalister skal lage en egen sak på et tema, så er også kildene mer begrenset. At BI-ansatte kan brukes til å svare på det meste, er jeg den første til å vite. Det er likevel tvilsomt om det å bo i et land i fire år, drevet business mot landet i noen flere år, og snakke språket, gjør en til en ekspert - da har vi mange tyskland-, frankrike- og englandseksperter i Norge. Likefullt er denne ballasten tilstrekkelig for at Henning Kristoffersen blir Kina-ekspert, å kan svare på spørsmål fra norsk presse om kinesisk mafia.

Hvis nyhetslesing på nett skal være noe mer enn tidsfordriv, så er internasjonale toppeksperter bare et par tastetrykk unna. Og mer givende artikler om kinesisk mafia kan du blant annet lese om San Francisco Weekly...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar