fredag 11. desember 2009

Verdensfred eller fotball-EM

Obama brukte en time på Nobel-foredraget sitt, du kan lese det på under 20 min på engelsk eller norsk.

Pasifister har aldri startet en krig, men de har heller aldri klart å skape og sikre fred og frihet. Motstandere av militære makt, som stolt marsjerer i sine fakkeltog, har sjelden opplevd konsekvensene av undertrykkelse og depoters ville fremferd. For hva er fred, uten frihet? Det er naturligvis ikke ideelt, men krig unngås ved å avskrekke den sterke, som undertrykker den svake, med en styrke som må være basert på medmenneskelighet, rettferdighet og tillit. Det hjelper til å bygge en fredligere verden. Og det opplever jeg er essensen i det Obama ønsker.

Og når vi er inne på høye ambisjoner:

Jeg synes det hadde vært gøy å bli verdensmester i Fotball, turn eller skiskyting, for å nevne noe. Det er viktig å ha ambisjoner, men det er samtidig viktig å være realistisk. Å tro at Norge skal kunne arrangere Fotball-EM ligger på det samme ambisjonsnivået, som om jeg skulle bli verdensmester i skiskyting. Det er er morsom tanke, men den burde aldri forlatt tankestadiet (i den grad den hadde noe der å gjøre...). At vår kulturminister bruker tid og ressurser på slike luftslott er i beste fall en feilvurdering.

Men når man ikke får spise middag med USAs president, så er det kanskje hyggelig å få et møte med fotballpresidenten i stede for?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar