torsdag 14. januar 2010

Det som er bra med moralpolitiet

Det mye omtalte moralpolitiet på Grønland i Oslo fremstilles som en trussel både for ytringsfriheten og de norske likhetsverdiene. Og la det være sagt, først som sist. Drapstrusler (generelt eller) på grunn av oppførsel eller klesdrakt er både ulovlig og feil.

Men, hvis vi går bakenfor handlingene, og ser på motivasjonen for tiltaket (hvis du tar bort de islamske ingrediensene), så er det mye godt i det å bry seg litt med hva andre gjør.

I dagens Norge kan døde mennesker ligge forlatt i sin bolig i ukesvis uten at noen bryr seg. Syke personer kan ligge på fortauet, mens vi andre haster forbi, uten å bry oss. Vi går forbi ungdommer som utagerer, mobber eller sloss, uten å bry oss. Vi simpelthen er kommet i en tidsalder, hvor vi ikke har tid, tørr eller prioriterer å bry oss. Og vi gjemmer oss bak utsagn som "Dette er samfunnets oppgave - jeg vil ikke bli involvert".

Hvis fremmede kulturer og moralpolitiet kan lære oss å bry oss litt mer om hva som skjer rundt oss, så er det kommet noe bra ut av denne saken. Og en av de første tingene vi skal bry oss med, er nettopp mennesker som er mot ytringsfrihet eller eller som har et rasistisk syn på andres klesdrakt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar