onsdag 27. januar 2010

Vår mann i Europa

Paris er en flott by med mange fine kafeer. Min personlige favoritt er Cafe Angelina ved Louvre, som har den beste (og tykkeste) varme sjokoladen du kan tenke deg. Det var likevel ikke konsistensen som gjorde at jeg nesten satt sjokoladen i halsen, da vi kom snakk med presten på nabobordet (man sitter usedvanlig tett på Angelina). Etter noen høflighetsfraser spurte han om vi kom fra England (samtalen foregikk på engelsk). Da vi benektet dette, og sa vi kom fra Norge, utbryter presten med et bredt smil: "Norwege, ah, Mr Jagland in the Council of Europe in Strasbourg, Yes?" og går.

Vi blir sittende igjen, og lurer på hva galt Norge har gjort i sin omdømmebygging i Europa. Glemt er vikingene, norsk laks og Lillehammer-OL. Roald Amundsen, Thor Heyerdahl, Trygve Lie, ja selv riksmodern Gro i WHO er bare et fjernt minne hos denne velutdannede presten. Igjen sitter vi der altså med "Bongo fra Kongo"-Jagland. I et mikroperspektiv var det naturligvis bra for Arbeiderpartiet å få Jagland ut av landet, men det spørs om landet som helhet er tjent med å ha Jagland som den fremste gallionsfiguren i Europa.

Den samme Jagland skal nå renske opp i Europarådet. Behovet for dette skal visstnok være overmodent. Det er betegnende nok at mens Jagland sine lønns- og skattebetingelser ble både forsidestoff og debattprogrammer av, så er den lille revolusjonen han nå starter i Frankrike bare viet en notis i Aftenposten. Men nå er jo person alltid viktigere enn sak i alle norske aviser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar