fredag 22. januar 2010

Å si unnskyld er en kunst som også statsråder nå behersker

I morges våknet jeg med at min treårige datter satt på magen min, og tisset - uten bleie. "Unnskyld pappa", sa hun kjapt, og la til "Det går bra!". Og det gjorde det naturligvis.

Nå er det ikke bare treåringen som i den siste tiden har praktisert tilgivelsens sakrament. I gårsdagens Aftenposten ba samferdselsministeren om tilgivelse for NSB og Jernbaneverkets manglende leveranser og påfølgende manglende problemforståelse. Det er sjeldent en statsråd må be folket om tilgivelse, og dette viser sakens alvor. Hadde det vært en mindretallsregjering som satt ved makten, ville opposisjonen truet med mistillitsforslag og krevd statsrådens hode på et fat.

Med det avvæpnende "unnskyld Norge", har statsråden viste både folkelighet, og for en kortere periode fredet både seg selv og NSBs ledelse. Men i motsetning til 3-åringens oppfølgende "Det går bra!", så kan ikke statsråden påberope seg en slik konklusjon.

Flere av NSBs datterselskap / søsterselskap ser ut til å klare seg betydelig bedre i vinterkulden enn NSB selv. Både CargoNet og Flytoget har en bedre presisjon enn NSBs egne tog. Presisjonen på fjerntogene er også bedre enn det NSB klarer og prestere i lokaltrafikken i Oslo. Forslaget om omorganisering av lokaltrafikken i et eget selskap bør derfor statsråden ta inn i de vurderingene som nå gjøres for å løse den uholdbare situasjonen. En leder og en organisasjon som kun fokuserer på å kjøre lokaltrafikk i Oslo, vil sannsynligvis håndtere situasjonen mer proaktivt enn det NSB har klart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar