fredag 15. januar 2010

Investerer 1 milliard for å spare 80 millioner

Forsvarets økonomisjef og investeringsgeneral, kan neppe ha mange vekttall i finansieringsanalyse. Strengt tatt, så holder det vel å ha holdt det mentale kruttet sånn tålelig tørt, for å regne seg frem til nåverdien på en del investeringsalternativer.

I dagens aviser kan vi lese at Forsvaret vil avslutte sitt satelittsamarbeid med Telenor, og kjøpe sin egen spanske satelitt i stede for. Nå skulle man tro at forsvaret hadde lært noe om det å kjøpe militærteknologi fra Spania, etter fregattfadesen. Men investeringsanalysen som ligger til grunn for innkjøpet er ennå mer tankeløs.

Innkjøpet av satelitten koster 1 mrd kroner, og da er det ikke sagt noe om kostnaden til drift og vedlikehold. Forsvarets leie av Telenors satelitt har en årlig kostnad på 80 millioner kroner. Hadde Forsvaret satt 1 milliard kroner i banken, med en gjennomsnittlig avkastning på 6 prosent, vil renteinntektene alene finansiere 75 prosent av de årlige leiekostnadene til Telenor. Ser man bort fra teknologisk utvikling og oppgraderingsbehov på forsvarets innkjøpte satelitt i regnestykket, som vil gjøre regnestykket ennå verre for vår militære investeringsgeneral, så kan forsvaret leie satelittkapasitet i rundt regnet 250 år for denne milliarden.

Var det plass i neste kontingent til Afganistan for en feilplassert investeringsgeneral??

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar