mandag 16. november 2009

Parlamentarismens paradoks - All makt fra denne sal til Kongens bord

I dagens opphetede debatter knyttet til statsråder med og uten ansvarsområder, så kan det være på sin plass å huske at det knapt er en måned siden Grunnloven ble endret – blant annet knyttet til paragraf §15: (Enhver, som har Sæde i Statsraadet, er pligtig til at indlevere sin Ansøgning om Afsked, efter at Storthinget har fattet Beslutning om Mistillid til vedkommende Statsraad alene eller til det samlede Statsraad.)

125 år etter parlamentarismen ble innført her til lands så fikk vi altså de første konstitusjonelle retningslinjer, utover en konstitusjonell sedvane som regulerer vår parlamentariske styreform.

Da er det nesten et paradoks at den nåværende regjering velger en slikt maktarroganse overfor Stortinget. Er det slik regjeringspartiene ønsker å bli behandlet i opposisjon etter neste valg?

”All makt i denne sal”, sa Johan Sverdrup i 1884. Men når en regjering utgår av et flertall på Stortinget, så marginaliseres Stortingets sin makt – den flyttes i realiteten bort fra Stortingets sal og tilbake til Kongens bord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar