tirsdag 10. november 2009

Gravende journalist og/eller påvirkningsagent

Den svenske avisen Expressen avslørte for en tid tilbake at Jan Guilliou samarbeidet med KGB fra 1967 til 1972. Den berømte journalisten og forfatteren innrømmer at han skrev to rapporter til KGB, at jobben gikk ut på informasjonsinnhenting, at han fikk betalt, men at det hele var et naivt opplegg som skulle avsløre russiske etterretnings operasjoner i Sverige. Relasjonen ble terminert i forkant av hans legendariske avsløringer av den hemmelige, svenske etterretningsorganisasjonen IB. Avsløringer som medførte at Guilliou ble dømt til spionasje mot Sverige.

Så langt, så vel. Men. Her hele historien til Expressen stopper før den blir interessant, og avisen, som tidligere har prøvd å ansette Guilliou, lar Skandinavias fremste storymaker og storyteller, få lov til å fortelle sin versjon uten kritiske kommentarer. For det som virkelig er den interessante nyheten i dette er ikke at Guilliou var KGB-agent, men hva jobben hans som KGB-agent virkelig gikk ut på.

For de av oss som har lest Guillious bøker med stor innlevelse, så fremstår KGB-jobben hans mer som en PÅVIRKNINGSAGENT, fremfor en informasjonsinnhentingsjobb. Det springende punktet er: Hvordan startet Guillious jakt på IB? Hvem gav ham den aller første ledetråden. En svenske, hvor knapt noen viste om det, eller hans KGB-kontakt? Det er i alle fall lett å se for seg at KGB, med deres kontaktnett, hadde fått nyss om noe slikt i Sverige, men at de ikke hadde kapasitet til å avsløre en hemmelig, brysom etterretningsorganisasjon, uten å avsløre seg selv. Dermed var det mye enklere å bruke en svensk, målsøkende journalist som redskap og påvirkningsagent i avsløringene, uten å avsløre seg selv.

Guilliou sier selv at han var en naiv journalist. Ingenting i hans jobb som forfatter og journalist tyder på dette. Men enhver journalist mister jo litt av gangsynet når de lukter blod, og i formildende omstendigheter så kan hende at han ikke så hele bildet før han satt bak lås og slå.

Nå venter jeg bare på en ny roman fra Guilliou om en svensk undersøkende journalist, som blir brukt av KGB til hemmelige avsløringer...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar