fredag 13. november 2009

Bondevett for forsvarsledelsen

Fremtidens krigsføring krever profesjonelle soldater, heter det fra forsvarsledelsen, og har rustet Telemark bataljon til krig under andre himmelstrøk, og avviklet resten av Hæren. Vi har hatt en handlekraftig forsvarsledelse som følger det den tror på – og det er bra, men hva om de tar feil – ikke i år eller neste år, men litt i frem i tid?

Forsvaret viser til det komiske at de tar økonomistyring på alvor, og i Forsvarsforum har vi kunnet lese om at Forsvarsbygg fakturerer både plener og dugnadsarbeid. Neste kurs i økonomiutdannelsen bør være finansstyring, og da særlig diversifiseringslære. Harry M. Markowitz fikk Nobelprisen i økonomi i 1990 ved å bevise at man reduserte risikoen i en portefølje når man spredte investeringene, og ikke bare satset på en aksje (eller som bøndene sier. Du skal ikke plassere alle eggene i kurv). Dette bør kanskje også den nye forsvarsledelsen ha i tankene når fremtidens forsvarsplaner nå skal legges.

Norge må nok satse på profesjonelle soldater, men ikke bare sats på dette: Hva med for eksempel å bevare eller bygge opp igjen noen av brigadestrukturene, men begrense treningene til rene befalsøvinger, gjerne bataljonsvis. Dette kan gjøres enkelt. Lær av Heimevernet og gjennomfør treningen tilsvarende en HV-øvelse.

Dette vil både bevare noe av den kompetansen som finnes i offiserskorpset, samtidig som forsvarsledelsen sikrer at den sterke forsvarsviljen forblir hos det norske folk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar