tirsdag 24. november 2009

Teknisk knock-out på glattisen

Skøytetrener Peter Mueller har vært en torn i øyet for enkelte innenfor skøytesporten i Norge. Over lengre tid har disse motstanderne fått drevet en kampanjejournalistikk mot ham, berettiget eller ei, i norske medier. Denne ulmingen har slått ut i full fyr den siste tiden, etter en mye omtalt middag i Berlin.

Skøytetrenerens motstandere har utnyttet dette og i et velregissert styremøte fikk de skøyteforbundet til å avskjedige Peter Mueller med øyeblikkelig virkning. Teknisk knock-out på Mueller, som ligger nede for telling.

Spørsmålet er om Mueller er slått ut, eller om det er skøyteforbundet som nå kommer på glattisen med en forhastet avskjedigelse på usaklig grunnlag. Skøyteforbundet har lenge vært oppmerksom på den tøffe tonen i skøyteleiren, uten å ha reagert tilstrekkelig på dette, og uttalelsene til Mueller, som ingen vet hva er, må sees i lys av dette.

I norsk rettspraksis er en uskyldig til det motsatte er bevist, og i næringslivet ville en slik sak med motstridende meninger måtte prøves i en arbeidsrettsak. Idretts-Norge har med utgangspunkt i sin særegenhet, hevet seg over vanlig norsk lov og rett, og opererer i et juridisk ingenmannsland, hvor de til og med har sin egen domstol - Idrettens domsutvalg.

Profesjonaliseringen av idretten har gjort den til big business, hvor kapitalkreftene får rå. Før vi fikk Arbeidsmiljøloven, fikk de lokale nessekongene operere nærmest fritt med sine medarbeidere. Nå ser vi hvordan DnB NORs egen sponsorkonge opererer i tilsvarende fri dressur.

Mueller-saken viser nok en gang at profesjonaliseringen av idretten stiller helt andre krav til forbundene enn det de ser ut til å være i stand til å håndtere med nåværende kompetanse.

I norsk næringsliv er det etablert praksis at toppledere må gå på dagen, hvis de ikke har styrets tillit. Dette er regulert i arbeidsavtalen, trenger ikke noen offentlig begrunnelse, og kompenseres med en på forhånd avtalt sluttpakke. Dersom styret i Skøyteforbundet ikke har tillit til sin trener, så er dette en alvorlig sak, som naturligvis må få følger for hans ansettelsesforhold, med der til kompensasjon.

Løsningen skøyteforbundet har valg, fremstår uprofesjonelt og bidrar ytterligere til å sette skøytesporten i en vanry. Det kan umulig være en god oppkjøring til Vinter-OL.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar