mandag 2. november 2009

Hva skal vi med sivilberedskap

Jeg har i dag hatt gleden av å stå i kø for å få svineinfluensavaksine. Dette var hos Stovner bydel, og hele prosessen var velorganisert. All honnør til de ansvarlige.

Slik har det ikke vært hos alle bydeler og kommuner. Det har stått mang en artikkel om kaos og anarkistiske tilstander ved vaksinasjonsstasjonene, noe som kan tyde på at hver enkelt bydel og kommune selv har bestemt regien, eller mangel på sådan, i forhold til hvordan vaksinasjonene skal foregå. Og det er jo ikke rart at det blir kaos, hvis det er slik at det ikke er noen sentrale retningslinjer for hvordan vaksinasjonen skal foregå. Noen steder er det rådmannen som tar ansvar, andre steder kan det være vaktmesteren eller den lokale helsesøsteren som tar ansvar. Og uten å ta stilling til hvem av disse aktørene som er best til å organisere; noen steder er det blitt kaos.

Og det er ikke rart. Få eller ingen har jo erfaring med den slags massevaksinasjonsprosesser ute i kommunene. Men. I Direktoratet for sivilberedskap, bør det (må det vel) være kompetanse på dette. Og. Skal det være hensikt med et slikt direktorat, utover det å organisere seg selv, så må det jo nettopp være å gå inn og ta ansvar i slike situasjoner, og sende ut retningslinjer for hvordan dette skal organiseres. Ikke bare i stikkordsform, men i realiteten en fullverdig dreiebok som omhandler alt fra parkeringsvakter, billetter (hvor man skaffer dette), vester til vakter, klargjøring av lokaliteter osv. Da kunne den enkelte kommune fremstå mer profesjonell i forhold til befolkningen, enten det er rådmannen eller vaktmesteren som har ansvaret.

Men akkurat dette har tydeligvis ikke Direktoratet for sivilberedskap hatt beredskap på...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar